De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond, een kijkje achter de schermen

Terwijl de zon hoog aan een strak blauwe hemel prijkte, zaten Gewoon Rob en ik in een gekoelde auto, op weg naar Paleis Soestdijk. Want terwijl de mussen dood van het dak vielen (gelukkig niet letterlijk) waren wij op weg naar de opnames van De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond! Om alvast in de juiste stemming te komen, zongen wij uit volle borst mee met “Het regent pepernoten” en “Welkom Sinterklaas“. Het enige dat nog ontbrak, waren de pepernoten. Maar dat mocht de pret niet drukken. We hadden er zin in! Leuk zo’n kijkje achter de schermen!

De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond, een kijkje achter de schermen

Bijzondere locatie

De opnames waren op Paleis Soestdijk, een bijzondere locatie. Ik was er nog niet eerder geweest, dus dat maakt zo’n bezoek dubbel leuk. Alleen kwamen we dit keer niet om het paleis te bezoeken maar om een glimp op te vangen van De Grote Sinterklaasfilm. De vijfde alweer! Dat laatste verbaast me niks, want welk kind wil er vanaf oktober nou niet kijken naar alles wat met Sinterklaas te maken heeft. Het blijft – voor groot en klein – ieder jaar weer een hele happening. Persoonlijk draag ik zeer warme gevoelens aan het Sinterklaasfeest. In mijn jeugd werd het bij ons thuis uitgebreid gevierd. Heerlijke avonden waar ik nog steeds met veel plezier aan terug denk.

En dan in mijn latere jaren mijn ervaring als moeder, met zo’n zenuwachtig jochie op de bank. We hebben Sinterklaas en zijn Pieten regelmatig langs laten komen. Wat een feest. Mijn zoon is inmiddels bijna 20, dus hij zit allang niet meer bibberend op de bank, maar wij kijken jaarlijks nog steeds samen naar de intocht. En zodra hij gearriveerd is, zet hij ook nog steeds zijn schoen. Sommige dingen gaan nooit voorbij.

Vrolijke sfeer

Terug naar de set, het fraaie paleis, de vele pieten en de vrolijke sfeer. Knap trouwens dat iedereen zo vrolijk bleef, want het is best afzien met zo’n dik pietenpak swingen, zingen en dansen in de brandende zon. En dat niet één keer, maar soms drie of vier achter elkaar. De regisseur wil immers het perfecte beeld. Best pittig, ik geef het je te doen. Maar het leek de pret niet te drukken. Het feest werd gevierd, er werd gezongen, gedanst, tussendoor water gedronken, een komkommertje of stukje watermeloen gegeten, om daarna weer verder te feesten. Net zo lang totdat de regisseur tevreden was.

De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond

De opnames van de nieuwe ‘De Grote Sinterklaasfilm en de Strijd om Pakjesavond’ zijn dus gestart en ook dit jaar wordt de goedheiligman bijgestaan door een imposante sterrencast, waaronder Janny van der Heijden (Heel Holland Bakt) en Martin van Waardenberg (Sesamstraat & De Marathon). Ook zijn er rollen weggelegd voor onder andere Eva Jinek, Hans Klok en Stefania. De Grote Sinterklaasfilm viert haar 5-jarig jubileum met koninklijke allure op de majestueuze filmlocatie Paleis Soestdijk inclusief oranje pepernoten.

De strijd om Pakjesavond

In ‘De Grote Sinterklaasfilm’ wil Sinterklaas zijn verjaardag royaal vieren. Hij komt dit jaar namelijk voor de honderdste keer naar Nederland en dat is reden voor een groot feest. Zo wil hij dat ieder kind in Nederland dit jaar een extra cadeautje krijgt. Tegelijkertijd willen de Pieten Sinterklaas verrassen met een groot feest met als hoogtepunt een speciaal optreden van één van Nederlands bekendste artiesten.

Robbie Reuzel, gespeeld door niemand minder dan Martin van Waardenberg, die ook op vijf december jarig is, hoort van de grote plannen van de Sint en wordt woedend. Het is tenslotte niet de eerste keer dat zijn verjaardag wordt verknald door pakjesavond. Hij verzint een list om Sinterklaas uit te schakelen en maakt hiervoor onder andere misbruik van diens geestige buurvrouw (Janny van der Heijden). Zal het Robbie Reuzel lukken pakjesavond te dwarsbomen of ruiken de Pieten onraad en kunnen ze het Sinterklaasfeest redden?

5-jarig jubileum

Ook in dit nieuwe avontuur spelen Robert ten Brink (adviseur van Sinterklaas) en Martien Meiland (kasteelheer) een rol en zijn de razend populaire Party Piet Pablo, Hugo Hogepief, Marco Marsepein, Kim Cadeau en alle andere Pieten weer van de partij.

Dit jaar bestaan we vijf jaar en we pakken op verschillende vlakken groots uit. Onder andere op het gebied van de cast. We hebben hele mooie namen aan deze cast kunnen toevoegen, waardoor we het niveau van de gemiddelde Sinterklaasfilm echt zijn ontstegen. We zijn de doelgroep en onze fans heel dankbaar dat ze al vijf jaar zó met onze personages meeleven. Met onze schitterende film zullen we ze verblijden”, zegt Lucio Messercola, producent en regisseur van de film.

Ook Yoshi Aesaert, CEO van Just Entertainment en distributeur van de film is trots dat er een vijfde film komt. ‘‘We kijken er enorm naar uit de leukste Sinterklaasfilm ook dit jaar weer te brengen naar alle kinderen in Nederland en België’‘, aldus Aesaert. ”Ik heb er alle vertrouwen in dat deze vijfde editie opnieuw een groot succes gaat worden.

Weer op weg naar huis

Eenmaal terug in de auto, die gelukkig in de schaduw van de bomen had gestaan, rijden we weer terug naar huis. De stemming zit erin, we zingen nog wat Sinterklaasliedjes en gaan op zoek naar een gezellig eettentje om nog even na te babbelen. Ondanks dat de zon nog steeds volop schijnt, zit voor ons de Sinterklaasstemming er al helemaal in. Wij verheugen ons alvast op de film, maar nog even geduld dus…! Want eerst gaan we nog volop genieten van de zomer (die gisteren officieel is begonnen!)

Extra informatie

Verzameling Sinterklaasliedjes

Bronvermelding

Tekst & fotografie: Marion Middendorp

lijn basis