11 reacties

 • Ik heb dit altijd een heel vreemd liedje gevonden. Ze bakken pannenkoeken maar het meel is te duur, bak ze dan niet zou ik zeggen. Ze bakt ze toch, maakt ze nog duurder met stroop en rozijnen en nodigt ook nog eens iedereen uit! rare gang van zaken…

 • Elsje is in alle opzichten nog een kind, lijkt mij niet dat zij al tippeld

 • Ik zou Elsje Fiederelsje maar weer van die lijst afhalen, webmaster.

  Er zijn inderdaad kinderliedjes die niet zo onschuldig zijn. Dat zijn drankliedjes die ontstaan zijn voor 1800 en pas veel later, toen men de betekenis niet meer begreep, zijn verworden tot kinderliedjes.

  Maar dat geldt zeer zeker niet voor ‘Elsje Fiederelsje’. Dat lied werd in de jaren ’50 door Herman Broekhuizen geschreven voor het Kinderkoor Jacob Hamel en voor het radioprogramma ‘Kleutertje Luister’.

  Zie: https://bertvanzantwijk.wordpress.com/2016/10/23/elsje-fiederelsje/

 • Heel veel kinderliedjes hebben een diepere, vaak sexueel getinte laag.
  Net als HET LOZE VISSERTJE en DAAR LIEP EEN OUDE VROUW OP STRAAT.
  Heerlijk toch.? De kindertjes zingen een vrolijk lied en zijn blij en de ouders hebben lol en binnenpretjes.
  Fantastisch!

 • Hij past ook op de tune van pirates of the carabean

 • anton groeneveld

  .. naar de dood – moeten – stinken is wellicht nog het meest voor de hand liggende in met name 020 .. het lot van Elsje Fiederelsje .. Rembrandt tekende in 1664 het ter dood gebrachte dienstmeisje Elsje Christiaens, hangend op het galgenveld .. de achttienjarige Deense was naar Amsterdam gereisd om te werken .. omdat ze haar pension niet kon betalen, kreeg ze ruzie met haar verhuurder, die ze in een opwelling doodde met een bijl .. Elsje werd daarop publiekelijk gewurgd op de Dam, naar de Volewijck gevaren en daar boven de galgenput overgeleverd aan weer, wind en de hongerige vogels waarnaar de ‘Vogelenwijk’ vernoemd is ….

Geef een reactie