Bepaalde kinderliedjes kunnen een echte oorwurm zijn!

Betrap jij jezelf ook wel eens op het zingen van een kinderliedje? Gewoon omdat het in je hoofd opkomt en er niet meer uit verdwijnt voor je het minstens zo’n dertig keer gezongen of geneuried hebt. Tot vervelens toe klinkt het liedje in je hoofd, als een heuse “oorwurm”. Wat maakt kinderliedjes zo aanstekelijk en vooral zo leuk voor de kids? En hoe ga je om met oorwormen…

Bepaalde kinderliedjes kunnen een echte oorwurm zijn!

Vrolijk en aanstekelijk!

Kinderliedjes zijn leuk omdat ze vaak vrolijk zijn, een aanstekelijke melodie hebben daardoor makkelijk in je hoofd blijven zitten. Dit zorgt ervoor dat kinderen de liedjes snel kunnen leren en meezingen, wat een gevoel van voldoening en plezier geeft. En bij jou zorgt deze combinatie helaas voor zo’n vreselijke oorwurm, waardoor je de hele dag niets anders kunt dan aan dat ene kinderliedje te denken.

Herkenbare teksten

Vaak hebben kinderliedjes eenvoudige en herkenbare teksten, waardoor kinderen zich gemakkelijk kunnen identificeren met de inhoud van het liedje. Denk bijvoorbeeld aan liedjes over spelen, dieren, speelgoed, feestelijkheden of andere alledaagse dingen. Kinderen leren op deze manier spelenderwijs over de wereld om zich heen en het vergroot ook nog eens op een leuke manier de woordenschat.

Zingend leren

Het is dus niet zo gek dat kinderliedjes vaak gebruikt worden in educatieve contexten, zoals kleuterscholen, basisscholen en TV-programma’s voor kinderen. Door middel van muziek en zang kunnen kinderen op een speelse en interactieve manier nieuwe concepten en vaardigheden leren, zoals tellen, het alfabet, kleuren en vormen. Kijk maar eens naar Sesamstraat hoe zij dit op een leuke, speelse manier met elkaar combineren. Nieuwe vaardigheden blijven veel langer hangen op een melodietje.

En dus juist omdat ze makkelijk te leren zijn, vrolijk zijn met een aanstekelijke melodie, heb jij last van die oorwurm en zing je de hele dag “Uit Artis is een beer ontsnapt”, “De kop van de kat was jarig” of “Daar komt familie olifant”.

Hoe krijg je een oorwurm uit je hoofd?

Word je helemaal gek van dat ene kinderliedje dat maar in je hoofd blijft zitten? Hier drie tips om hem kwijt te raken:

  • Luister het liedje van begin tot het eind (hiermee voorkom je dat slechts een deel in je hoofd blijft zitten).
  • Leid jezelf af door naar een ander liedje te gaan luisteren.
  • Het schijnt dat kauwen van kauwgum ook kan helpen! Dus, hup, aan de bubblegum!
liefs marion

Meer informatie

Zomaar een heerlijke dag vol met lenteliedjes
De leukste kinderliedjes op vakantie!

Bronvermelding

Foto: 123rf.com

lenteliedjes