Dit is de winnaar van de Willem Wilminkprijs 2023!

Willem Wilminkprijs 2023 is gewonnen door…

Jurrian van Dongen is de winnaar van de Willem Wilminkprijs voor het Beste Kinderlied 2023. Met Een soort van, geschreven voor Het Klokhuis, maakte hij grote indruk op de jury. Maandagavond 3 april krijgt hij de prijs uit handen van juryvoorzitter Mark Haayema. Dit gebeurde tijdens een feestelijk gala in het Muziekcentrum in Enschede ter afsluiting van de jaarlijkse Kindermuziekweek.

Dit is de winnaar van de Willem Wilminkprijs 2023!

Give me some skin

Het is de tweede keer op rij dat Van Dongen met de prijs aan de haal gaat. Een unicum in de geschiedenis van de Wilminkprijs. Vorig jaar won hij met Give me some skin. De Willem Wilminkprijs, een initiatief van Wilminktheater, Muziekcentrum Enschede en als laatste Buma Cultuur. De prijs bestaat uit een geldprijs van 5000 euro en een kunstwerk.

Een soort van, over het thema misbruik, is in Het Klokhuis gezongen door Marie-Mae van Zuilen, de muziek is van Peter van de Witte. Zij delen mee in het prijzengeld. ‘Elk verstild woord is afgewogen en elke gevoelige noot met zorg gekozen’, aldus de Wilminkprijs-vakjury. ‘Onder je huid, daar kruipt dit lied en daar blijft het zitten’.

Publieksprijs

De Publieksprijs gaat dit jaar naar het trio Rob Janssen, Gijs Pouwels en Adriaan van de Polder, met Groente of Fruit, gezongen door Rob Janssen. De overgrote meerderheid van de uitgebrachte publieksstemmen ging naar hun vrolijke deuntje over de verwarring bij de groente- en fruitkraam. 

De drie mogen nu het Kindermuziekweeklied voor volgend jaar schrijven. Voorzitter Feyo Sickinghe van het bestuur van de Kindermuziekweek reikt de prijs uit. Behalve Van Dongen (die ook nog kanshebber was met het liedje Niet voor jezelf) en het trio Janssen/Pouwels/Van de Polder was ook Jan Groenteman genomineerd. Hij schreef Pakken wat je pakken kan, voor de kindermusical Superjuffie.

Alle genomineerden zijn maandagavond in het zonnetje gezet door de musicalsterren Brigitte Heitzer (MAMMA MIA!), Paul Groot (De Hospita) en Wilminks Kweek, begeleid door een live band.

Buma Cultuur

Tijdens de galabijeenkomst in Enschede zijn ten slotte nog twee andere prijzen uitgereikt: de Buma Kindermuziekprijs 2022 en de Buma Samen Muziek Maken-prijs. Die laatste is een nieuwe aanmoedigingsprijs voor makers van kindermuziek: componisten, tekstdichters en uitvoerenden.

Naomi Inez, beter bekend als de Liedjestovenaar, is de eerste winnaar van deze tweejaarlijkse prijs, die wordt uitgereikt door directeur Frank Helmink van Buma Cultuur.

De Buma Kindermuziekprijs, een oeuvreprijs, gaat dit jaar naar Ernst, Bobbie en de rest, in het dagelijks leven Erik van Trommel en Gert-Jan van den Ende. Hun kinderserie werd 25 jaar geleden voor het eerst op tv uitgezonden, maar boekt ook grote successen in het theater en de bioscoop. 

De Buma-jury roemt de twee vanwege hun liedjes over herkenbare thema’s voor jonge kinderen tussen vier en tien jaar. ‘Liedjes die kinderen uitnodigen om hardop mee te zingen. Ook deze prijs wordt uitgereikt door Frank Helmink.

liefs marion

Meer informatie

Zomaar een heerlijke dag vol met lenteliedjes

Bronvermelding

Foto: 123rf.com

lenteliedjes