Kinderliedjes voor als je ziek bent

Kinderliedjes voor als je ziek bent
lijn paars

We weten allemaal hoe vervelend het kan zijn als onze kleintjes ziek zijn. Ze zijn humeurig, rusteloos en kunnen hun energie niet goed kwijtraken. Muziek kan in deze situaties als een redder in nood komen. Het kan niet alleen hun stemming verbeteren, maar ook bijdragen aan hun herstelproces. Dus, voor de dagen dat de griep of een verkoudheid toeslaat, hebben we een lijst samengesteld met de leukste kinderliedjes voor als onze kleintjes ziek zijn.

Kinderliedjes: een bron van troost en plezier

Eerst, waarom zijn kinderliedjes zo belangrijk, vooral als onze kleintjes zich niet lekker voelen? Muziek heeft een uniek kalmerend effect. Het kan een troostende omgeving creëren en zelfs pijn verminderen. Bovendien kunnen liedjes ook een leuke afleiding zijn van het ongemak dat je kind ervaart bij ziekte.

Top 5 kinderliedjes voor zieke dagen

1. “Klap klap stap stap” – Minidisco

Een vrolijk, opbeurend liedje dat je kinderen zal helpen om op de been te blijven, letterlijk en figuurlijk. Het is een eenvoudig liedje dat je kinderen kunnen meezingen, zelfs als ze zich niet op hun best voelen.

Songtekst

2. “Dikkertje Dap” – Annie M.G. Schmidt

“Dikkertje Dap” is een klassiek Nederlands kinderliedje dat een glimlach op het gezicht van je kind kan toveren, zelfs op hun zieke dagen. Het liedje heeft een vrolijk ritme en een pakkend refrein dat je kinderen graag zullen meezingen.

Songtekst

3. “De wielen van de bus”

Dit populaire kinderliedje kan worden gebruikt om je kind af te leiden van hun ziekte. Het is een interactief liedje waarbij je kind kan bewegen volgens de tekst van het liedje. Dit kan hen helpen om hun energie op een beheersbare manier kwijt te raken.

Songtekst

4. “In de maneschijn”

“In de Maneschijn” is een rustig en zacht liedje dat perfect is voor het naar bed gaan, vooral wanneer je kind zich niet lekker voelt. Het heeft een kalmerend effect en kan helpen om je kind naar dromenland te leiden.

Songtekst

5. “Hoofd, schouders, knie en teen”

Dit is een geweldig liedje dat je kinderen helpt om hun lichaamsbewustzijn te vergroten. Het is ook een interactief liedje dat, ondanks de ziekte, beweging en plezier kan stimuleren.

Songtekst

6. “Ziek zijn” – Kinderen voor Kinderen

Dit liedje van Kinderen voor Kinderen gaat direct over het thema ziek zijn. De tekst is heel begrijpelijk voor kinderen en het kan hen helpen om hun gevoelens te uiten wanneer ze zich niet goed voelen.

Songtekst

7. “Ziek” – Minidisco

“Ik ben ziek” is een grappig liedje dat kinderen kan helpen om hun ziek zijn op een lichte manier te zien. Het is zeker een liedje dat voor wat vrolijkheid kan zorgen, zelfs op een zieke dag.

Songtekst

8. “An apple a day keeps the doctor away”

Een Engels kinderliedjes op basis van een bekend Engelse gezegde. Leuk en toepasselijk!

Songtekst

9. “Hatsjoe” – Minidisco

“Hatsjoe” is een grappig liedje over niezen. Het kan kinderen helpen om te begrijpen dat symptomen zoals niezen en hoesten normaal zijn als je ziek bent.

Songtekst

10. “Dokter Pilleman”

Een toepasselijk kinderliedje uit de oude doos. Hoewel het meer een versje is, is het toch een leuke aanvulling op deze lijst.

Songtekst

Met deze liedjes kun je een gesprek beginnen met je kind over ziek zijn, en ze tegelijkertijd wat entertainment bieden. Ziek zijn kan moeilijk zijn voor kinderen, maar muziek kan zeker helpen om het een beetje makkelijker en begrijpelijker te maken.

Tips voor het zingen van liedjes met zieke kinderen

Als je kind ziek is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met hoe je deze liedjes introduceert. Hier zijn enkele tips:

  1. Pas het tempo aan: Als je kind zich niet goed voelt, kan het zijn dat ze niet in staat zijn om een snel liedje te volgen. Pas het tempo van het liedje aan hun energieniveau aan.
  2. Gebruik zachte stem: Een zachte, rustgevende stem kan helpen om je kind te kalmeren en hen te helpen zich beter te voelen.
  3. Interactie is belangrijk: Hoewel je kind zich misschien niet erg energiek voelt, kan lichte interactie zoals klappen of zwaaien hen helpen om zich betrokken te voelen bij het liedje.
  4. Herhaling helpt: Herhaal de liedjes die ze leuk vinden. Dit kan hen helpen om zich comfortabel en veilig te voelen in een situatie waarin ze zich anders misschien ongemakkelijk of angstig voelen.

Muziek kan helpen

Het is nooit leuk om je kind ziek te zien, maar muziek kan een grote hulp zijn om hen door deze moeilijke tijd heen te helpen. Deze kinderliedjes zijn perfect voor die zieke dagen – ze kunnen je kind zowel vermaken als kalmeren.

Zorg goed voor elkaar en blijf zingen!

Extra informatie

Meer songteksten van kinderliedjes over ziek zijn
De leukste liedjes voor moederdag! Wie zingt er mee?
De top 10 van smakelijkste kinderliedjes over eten en drinken
Peuter- en kleuterliedjes: De meest gezongen kinderliedjes ontrafeld

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn basis