Kinderradio.fm

Kinderliedjes nieuws
lijn paars

Heb je wel eens van kinderradio.fm gehoord? Een website met muziekuitzendingen speciaal voor je peuter of kleuter. Continu de leukste, bekendste en vrolijkste kinderliedjes. En niet alleen leuk voor de kleinste… want als je luistert ga je zelf ook weer een beetje terug in de tijd. Ken je nog die kinderliedjes van (bijvoorbeeld) bekende TV-programma’s als Q en Q, de Fabeltjeskrant, Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen.? Je hoort het bij kinderradio.fm.

Het is nog niet zo lang mogelijk om met je peuter of kleuter naar kinderradio.fm te luisteren. De eerste plannen voor dit radiostation voor kinderen, dateren van mei 2005. Het heette toen nog Radio Kiddy Tunes. Joop Baggen, schrijver en producer van kinderliedjes, wilde zijn liedjes op zijn website laten horen. Hij kreeg hierop zulke leuke reacties dat hij het groter wilde aanpakken.
Joop Baggen had al eerder CD’s geproduceerd Chimpie Champ en de samenwerking was altijd prettig verlopen. Gezamenlijk hadden ze het idee om het idee van kinderradio’, op te pakken. Hun doel was leuke programma’s te maken voor kinderen omdat er heel veel goede muziek gemaakt wordt voor kinderen, die helaas nauwelijks te horen is op radio en tv.
Een (neutrale) naam werd gekozen in de vorm van ‘kinderradio.fm’. Ook voor de fm-extensie werd bewust gekozen, om het niet te Nederlands te laten zijn. Kinderradio.fm heeft namelijk ook veel luisteraars in België en de rest van de wereld. Dagelijks ontvangen ze mailtjes uit Nieuw Zeeland, Canada, Brazilië, etc.
Natuurlijk is het bij kinderradio.fm niet beperkt gebleven bij het draaien van de eigen CD’s van Joop Baggen.

Op het moment dat zij hier aan begonnen bestond er nog geen speciaal radiostation voor kinderen. Ze begonnen enthousiast aan dit project maar bij het opzetten van een bedrijf komt wel iets meer kijken dan alleen het draaien van liedjes. De techniek bijvoorbeeld, die moest veranderen zodat er veel mensen tegelijk zouden kunnen luisteren. Er moesten programma’s bedacht worden, er moest worden geïnvesteerd in apparatuur, muziek moest aangekocht worden, er moesten afspraken gemaakt worden met auteursrechtenorganisaties, er moesten adverteerders benaderd worden… etc.

De doelgroep van kinderradio.fm zijn kinderen (én ouders) van 0 tot 11 jaar. Maar aan de binnenkomende reacties merken ze dat er ook veel kinderen luisteren in de leeftijd van 14 en 15 jaar. Ook het basisonderwijs heeft kinderradio.fm ontdekt. Leraren laten zich tegenwoordig vaak inspireren door de vele kinderliedjes en sturen regelmatig vragen over bepaalde liedjes die zij hebben gehoord.
Het aantal luisteraars per dag wisselt. In het weekend en op de woensdagmiddag is het een stuk drukker dan de rest van de week. Maar de ochtend, met speciale uitzendingen voor peuters en kleuters, wordt ook erg goed beluisterd. Gemiddeld heeft kinderradio.fm zo’n 30.000 tot 35.000 luisteraars per dag.

Het team van kinderradio.fm. zal voorlopig blijven werken aan de website. De mogelijkheden om verzoekjes aan te vragen, is bijvoorbeeld helemaal nieuw. Maar ze hebben nog veel meer ideeën die nog uitgewerkt moeten worden. Welke? Daar laten ze zich nog niet over uit… gewoon de website maar in de gaten houden!

lijn basis

2 reacties

 • Adrie Oosterling

  Dag Joop, wat leuk dat je nog steeds met (kinder)liederen bezig bent.
  Ik ben Adrie Oosterling, en je weet het misschien niet meer, maar wij voerden samen met Harjo Pasveer een kindermusical rondom Pasen uit in 1981. Doordat ik van één van de ouders van toen een oude uitnodigingskaart kreeg kwamen weer een paar herinneringen naar boven en raakte ik nieuwsgierig naar wat jij nu doet.
  Ongetwijfeld een boeiend leven met muziek denk ik.
  Zelf ben ik (met wat zijsporen) ook altijd muziek blijven maken en doe nog steeds voorstellingen, ik noem ze kleinkunstprogramma’s, zowel thuis als op locatie.
  Ik zal proberen om via internet iets van je te beluisteren.
  Hartelijke groet,
  Adrie Oosterling

 • vestaat die website van kinderradiof fm nog? zoja waar kan ik hem vinden

Geef een reactie