Welke apps zijn leuk voor kinderen?

Welke apps zijn leuk voor kinderen?
lijn paars

Apps zijn er in allerlei soorten en maten (een beetje vreemd uitgedrukt in dit opzicht). Van apps om mindfulness uit te oefenen tot apps die uren speelplezier beloven. En alles wat daar ergens tussen zit. Ook voor kinderen zijn er leuke apps te vinden. Handig als je een eind moet rijden, bijvoorbeeld, leerzaam (afhankelijk van het soort app uiteraard) en gewoon omdat het leuk is… Welke muzikale apps zijn er leuk voor kinderen?

Op jouw telefoon of een eigen telefoon

Uiteraard hoeft je kind niet zelf een smartphone te hebben, want het kan prima op jouw telefoon ook zijn spelletjes doen. Vind je het toch handiger om wel je kind een eigen telefoon te geven, dan hoef je echt niet direct een dure optie te kopen. Een eenvoudige smartphone met een sim only abonnement hoeft niet meteen een hele dure uitgave te zijn. Je kunt hierbij prima voor een abonnement gaan met weinig data, want je kind zal toch vooral thuis bezig zijn en dus op de Wifi zitten!

Tips bij het uitzoeken van een kinderapp

Voordat we naar de apps gaan kijken nog even een tip: let goed op de leeftijd. Dan weet je zeker dat de app aansluit bij de belevingswereld van je zoon of dochter. Door de leeftijdsindeling via de PEGI-score in de gaten te houden, weet je dat er goed naar gekeken is en je kind niet geconfronteerd wordt met dingen die je liever niet hebt. Je zou het dus kunnen vergelijken met de leeftijdsbepalingen bij films. Speel het spelletje zelf eerst eens voordat je het voorlegt aan je kind. Zo weet je zeker of het iets voor hem of haar is. Een app die bedoeld is voor jongere kinderen zal je zoon of dochter niet schaden, maar wel heel snel vervelen en totaal geen uitdaging bieden.

Betalen of reclame

Apps zijn grofweg in te delen in apps waarvoor je betaalt en gratis apps. Deze gratis apps staan dan vol met reclamezaken. Zo kan er iedere keer een reclame voorbijkomen. Of ze verdienen hun geld doordat je voor extra’s wel moet betalen. Dit worden dan in-app-aankopen genoemd. Let altijd goed op wat je doet want voor je het weet heb je opeens een abonnement aangeschaft of iets dergelijks. Bij een betaalde app heb je een uitgave, maar ben je verlost van reclame en in principe kan je er dan ook van uitgaan dat de kwaliteit goed is.

Singing Fingers

Een betaalde kinderapp, geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar, is de app Singing Fingers. Eigenlijk zegt de naam al wat het is: door middel van het schuiven van je vingers over het scherm komen er geluiden naar voren. Je kunt met deze app eigen geluiden opnemen. Zoals het zingen van je kindje zelf, of van jou natuurlijk. Singing Fingers werkt voor iPhone en iPad. Maar eigenlijk is het ook nog leuk voor jezelf…

Duckie Deck Homemade Orchestra

Maak van je huis het orkest! Met deze app wordt verteld welke geluiden er in gewone huis-tuin- en keukenspullen zitten. Je tikt op de plaatjes en je kunt ook meteen horen wat voor geluid er dan tevoorschijn komt. Niet alleen leuk om met die geluiden een hele muzikale uitvoering te maken, maar je kunt het uiteraard ook in het echt gaan nadoen. Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar en verkrijgbaar in zowel de App store als bij Google Play. Duckie Deck Homemade Orchestra is een app waar je voor betaald.

Easy Music

Ook in de buitenwereld kan je muziek beleven. Easy Music richt zich op de geluiden van de natuur. Zoals vogels, natuur, kikkers en zelfs beren. Kinderen verplaatsen zich door een prachtige wereld waarbij ze luisteren naar alle geluiden die er om zich heen te horen zijn. En in het componeerkasteel kan je zelf aan de gang met muziek. De app is geschikt voor iPhone en iPad en geschikt vanaf 4 jaar.

Kinderen Muziek Instrumenten

De app Kinderen Muziek Instrumenten biedt in-app-aankopen. Je kind kan muziek maken met muziekinstrumenten. Met zijn vingers kan hij (zij) instrumenten bespelen als een drumstel, xylofoon, piano of een gitaar. Nadeel is dat je maar 2 gratis instrumenten krijgt. De overige moet je kopen. Maar je kunt zo natuurlijk wel eerst de app op zich gratis uitproberen. Verkrijgbaar bij Google Play

Mini disco app

Voor de kleintjes een app om lekker op te dansen en mee te zingen. Met liedjes en video’s van Theo, Tante Rita en hun vriendjes. Een feestje om de dag mee te beginnen… (als jouw hoofd daar dan al naar staat!) of op een ander tijdstip uiteraard. Verkrijgbaar bij Google Play.

Minidisco TV

Een andere disco app maar dan in de App store: Minidisco TV. Een gratis app om het onlinekanaal te volgen met kinderliedjes en videoclips.

Meer informatie

Drie keer nieuwe nijntjes voor de kleintjes

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com

lijn basis