Wat is precies de Willem Wilminkprijs?

De Willem Wilminkprijs, vernoemd naar de Enschedese dichter en tekstschrijver Willem Wilmink, is een eerbewijs aan zijn bijdrage aan het Nederlandse kinderlied. Deze jaarlijkse prijs, geïnitieerd door het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede met steun van Buma Cultuur, focust op de kwaliteit van het Nederlandse kinderlied en zijn plaats binnen het jeugdtheater. De prijs bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag, verdeeld onder de tekstschrijver, componist en uitvoerend artiest, en benadrukt het belang van creatieve expressie voor kinderen.

Willem Wilminkprijs

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen, moeten de liedjes oorspronkelijk Nederlandstalig zijn, niet ouder dan twee jaar, en professioneel uitgebracht. Een onafhankelijke vakjury selecteert de genomineerden. Naast de hoofdprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt, waarbij de winnaar het themalied voor de volgende Kindermuziekweek mag schrijven. Daarnaast erkent de Buma Kindermuziekprijs Nederlandse componisten met een oeuvreprijs en stimuleert de Buma Samen muziek maken-prijs de creatie van nieuwe kinderliederen.

Inspiratiebron

De Willem Wilminkprijs is niet alleen een viering van muzikale creativiteit maar dient ook als inspiratiebron voor toekomstige generaties kunstenaars en musici, door de rijke traditie van het Nederlandse kinderlied te erkennen en te vieren. Het weerspiegelt Wilminks eigen passie voor taal en zijn vermogen om zowel jong als oud te raken met zijn woorden

Willem Wilminkprijs 2024

Wie zal Jurrian van Dongen opvolgen en de prestigieuze Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied van 2024 in ontvangst nemen? De aanmelding voor de tiende editie van deze jaarlijkse onderscheiding staat nu open voor alle componisten, tekstschrijvers en producenten, die tot 13 februari hun creaties kunnen indienen. De ceremonie zal plaatsvinden op 15 april in het Muziekcentrum te Enschede.

Deze onderscheiding, een samenwerking tussen het Wilminktheater, Muziekcentrum Enschede en Buma Cultuur, benadrukt de waarde van het Nederlandse kinderlied binnen jeugdtheater. De winnaar ontvangt naast een geldsom van €5.000, verdeeld over de tekstschrijver, componist en uitvoerende, ook een uniek kunstwerk van Helga Kock am Brink.

Bovendien, in samenhang met de Kindermuziekweek 2024, wordt de winnaar van de publieksprijs bekroond met de kans om het themalied voor de volgende Kindermuziekweek te componeren, waarmee de betekenis van muziek in de ontwikkeling van kinderen verder wordt onderstreept.

Oproep aan jonge tekstschrijvers  

De prijs is niet alleen voor gevestigde componisten, schrijvers of producenten. Het Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede roept juist ook de jonge aankomende tekstschrijvers en componisten op om hun liedje(s) in te zenden.  Voor de eerdere edities van de Willem Wilminkprijs bestond al grote belangstelling. De jury mocht zich verheugen op een groot aantal inzendingen. Eerdere winnaars zijn: Jurrian van Dongen (in 2022 en 2023), Typhoon, Ted van Lieshout, Koos Meinderts, Floortje Schoevaart, Jan Beuving en Katinka Polderman.  

liefs marion

Meer informatie

Gehoorbescherming voor kinderen en de rol van muziek
Het bevorderen van de verbeeldingskracht van kinderen door middel van kinderliedjes
Welk muziekinstrument kunnen kinderen snel leren spelen?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn basis