Downloaden of streamen. Wat zijn de regels?

Downloaden of streamen. Wat mag wel en wat mag niet?
lijn paars

Samen met je kindje lieflijke kinderliedjes luisteren, series kijken of mooie kinderfilms downloaden: het is een heerlijk tijdverdrijf waar zowel ouder als kind veel plezier aan beleven. Maar wat mag je sinds het downloadverbod wel en niet downloaden? En hoe zit het met streamen? In dit artikel leggen we je het haarfijn uit.

Mag je films, muziek en series downloaden?

Lang niet iedereen weet dat het downloaden van films, muziek, bepaalde games en series op internet en tv niet altijd is toegestaan. Dat is ook niet zo gek: een lange tijd mocht dit immers wel gewoon. Sinds april 2014 is er echter een downloadverbod in het leven geroepen. Dit om te voorkomen dat films, muziek en series waar auteursrecht op zit, gratis gedownload worden. Ergens ook wel logisch: heb je als artiest je ziel en zaligheid in een bepaalde song gestoken, wordt-ie vervolgens massaal gedownload en verspreid. Zonder dat je er ook maar een euro aan overhoudt.

En hoe zit het met streamen?

Streamen is het rechtstreeks afspelen van films, muziek of series zonder dat de content op je harde schijf wordt opgeslagen. Een goed voorbeeld van streamen is het afspelen van een YouTube-filmpje. Dit is natuurlijk niet verboden. Stream je echter een film of muziek waar auteursrecht op rust en heeft de eigenaar deze niet zelf geüpload naar YouTube of een ander streamingplatform? Dan is het net zo verboden om te streamen als het is om dit soort content te downloaden.

Ook films of series kijken via platformen als PopcornTime is doorgaans niet toegestaan, tenzij de eigenaar daar nadrukkelijk toestemming voor gegeven heeft. Rust er auteursrecht op de content? Dan is het echter beter om het niet te doen, simpelweg omdat het gewoon niet toegestaan is.

Kan ik wel legaal kinderliedjes, films of series downloaden?

Het downloadverbod betekent gelukkig niet dat je helemaal niets meer kunt downloaden. Er zijn genoeg kinderliedjes, films, series en games te vinden die je gratis en voor niets mag downloaden, uploaden of streamen van de makers. Netflix is een goed voorbeeld van een streamingdienst die gewoon legaal is. Hetzelfde geldt voor Spotify, voor muziek. Je betaalt een vast bedrag(je) per maand en daarvoor kun je onbeperkt genieten van alle films, series en muziek die je maar wilt.

Let op! Niet elke telefoon, tablet of laptop is geschikt om series en films op te streamen. Je moet wel een stabiele en snelle internetverbinding hebben. Ga zelf internet vergelijken en ontdek direct welke internetprovider het goedkoopst is én het beste bij jouw situatie past.

Welke straf staat er op illegaal downloaden, uploaden of streamen?

Illegaal downloaden valt onder het civiel recht. Dat betekent dat de overheid je hiervoor niet kan bestraffen met bijvoorbeeld een gevangenisstraf. Hierdoor denken veel mensen dat de controle op illegaal downloaden, uploaden of streamen eigenlijk niet-bestaand is. Toch is dat niet zo. Je kunt een flinke boete krijgen voor het illegaal downloaden van bepaalde series, films of muziek. Als je downloadt of uploadt, wordt je IP-adres standaard meegestuurd via een peer-to-peer netwerk. Film- en muziekmaatschappijen houden in de gaten welke content waar auteursrecht op zit wordt gedownload en door wie. Aan de hand van je IP-adres is door deze bedrijven dus eenvoudig te achterhalen welke film of muziek je illegaal gedownload hebt. Vervolgens kan het bedrijf je dus weer een boete opleggen.

Illegaal downloaden: doen of niet?

Illegaal downloaden wordt dus niet altijd bestraft, maar de kans is wel aanwezig. Er is een kans dat je ertussendoor glipt, maar waarom zou je het risico lopen dat jij nét degene bent die wel een boete opgelegd krijgt? Je kunt beter een goede en stabiele internetprovider uitkiezen en vervolgens aan de slag gaan met Netflix, Hulu of een andere legale streamingdienst. Internet thuis vergelijken is de makkelijkste manier om de internetaanbieder te vinden die aan al jouw eisen voldoet. Zo kijk jij binnenkort alle series en films die je maar wilt, en luister je onbeperkt naar alle (kinder)liedjes die je maar wilt horen!

Liefs Amber

Meer informatie

Je favoriete kinderliedje als inspiratiebron voor het geboortekaartje

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
Stockfoto: 123rf.com

lijn basis