Prinses op de Erwt nieuw sprookje in Efteling Sprookjesbos

In het voorjaar van 2025 krijgt het Sprookjesbos van de Efteling er een nieuwe koningsdochter bij: De Prinses op de Erwt. Dit beroemde sprookje van Hans Christian Andersen vertelt het verhaal van een prinses die overnacht in een hemelbed met maar liefst twintig matrassen en donzen dekens, met daaronder een klein erwtje verstopt.

Prinses op de Erwt nieuw sprookje in Efteling Sprookjesbos

Tussen de Trollenkoning en Vrouw Holle

Het nieuwe, koninklijke prieeltje krijgt een charmante plek aan de rand van het bos, tussen de Trollenkoning en de put van Vrouw Holle. Voorheen was alleen de erwt uit het verhaal te bewonderen in het Sprookjesmuseum en het Efteling Museum, maar nu wordt De Prinses op de Erwt het 31e sprookje in het Sprookjesbos. De bouwwerkzaamheden starten dit najaar.

Anton Pieck

De hoofdontwerper van de Efteling, Sander de Bruijn, heeft voor dit nieuwe sprookjestafereel inspiratie gehaald uit een schets van de beroemde Anton Pieck. “De werkwijze en perfectie van Anton Pieck blijven de standaard bij het ontwikkelen van nieuwe ontwerpen voor de Wereld van de Efteling,” legt hij uit. “Pieck plaatste vaak een groter element op de achtergrond om het onderwerp op de voorgrond uit te lichten. “

“Dit principe gebruiken we ook hier. Het imposante hotel vormt een perfecte achtergrond voor het prieeltje, dat fungeert als een koninklijke uitbreiding van het Efteling Grand Hotel. Door dezelfde stijlelementen te gebruiken, ontstaat er een duidelijke verbinding. Het hotel als decor maakt de link met slapen in dit sprookje extra passend.”

Gevoelig typje

Het verhaal zelf is klassiek. Er was eens een prins die alleen met een échte prinses wilde trouwen. Op een stormachtige avond, terwijl de regen met bakken uit de lucht viel, klopte er een prinses aan bij het paleis. De koningin, nieuwsgierig maar sceptisch, besloot de prinses op de proef te stellen. Ze verstopte een erwt onder twintig matrassen en twintig donzen dekens. Alleen een échte prinses zou zo gevoelig zijn dat ze de erwt zou voelen en daardoor niet zou kunnen slapen. En ja hoor, de prinses slaagde voor de test en de rest is, zoals ze zeggen, geschiedenis.

liefs marion

Meer informatie

Plopsaland De Panne viert 25-jarig bestaan

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: Kinderliedjes.info

lijn basis