De leukste wandelliedjes voor tijdens de avondvierdaagse!

De avondvierdaagse is een jaarlijks terugkerend evenement dat niet alleen een prachtige traditie is, maar ook een uitstekende gelegenheid voor kinderen om te genieten van de natuur, lichaamsbeweging te krijgen en de banden met hun klasgenoten te versterken. En wat is een betere manier om de kilometers te laten vliegen dan met gezellige kinderliedjes? Zingen tijdens het wandelen maakt de tocht leuker, stimuleert het groepsgevoel en kan zelfs helpen om het tempo te bepalen. In deze blogpost duiken we in de wereld van de leukste Nederlandstalige kinderliedjes voor tijdens de wandelvierdaagse.

Kinderliedjes om met elkaar te zingen tijdens de wandelvierdaagse!

Wanneer is de avondvierdaagse voor de scholieren van de basisschool?

De Avondvierdaagse is een jaarlijks terugkerend evenement in Nederland en vindt meestal plaats in de lente of vroege zomer, afhankelijk van de plaatselijke organisatie. De exacte data verschillen per stad of dorp, maar over het algemeen wordt de Avondvierdaagse gehouden in de maanden april, mei of juni.

Het is het beste om contact op te nemen met de lokale Avondvierdaagse organisatie of de school van je kind om de exacte data te weten te komen. Het is een leuke en gezonde activiteit waarbij kinderen samen met hun klasgenoten, vrienden en familie een bepaalde afstand (vaak 5, 10 of 15 kilometer) wandelen gedurende vier avonden.

Hoe liedjes helpen tijdens het wandelen

Muziek en lichaamsbeweging gaan hand in hand. Uit onderzoek is gebleken dat muziek kan helpen bij het bepalen van het loopritme, het verminderen van de waargenomen inspanning en het stimuleren van positieve emoties. Dit is ook de reden waarom veel hardlopers en fitnessfanaten graag naar muziek luisteren tijdens het sporten. Bij de wandelvierdaagse kunnen kinderliedjes dus dezelfde voordelen bieden.

Top 30 kinderliedjes voor de avondvierdaagse

Laten we nu inzoomen op enkele van de beste kinderliedjes voor de avondvierdaagse. Dit zijn liedjes die makkelijk te leren zijn, een opgewekt tempo hebben en geschikt zijn voor kinderen van alle leeftijden.

 1. Dikkertje Dap
 2. Klap eens in je handjes
 3. De wielen van de bus
 4. We zijn er bijna
 5. Wie er voor mijn voeten loopt
 6. De wielen van de bus
 7. Hoofd, schouders, knie en teen
 8. Leentje leerde Lotje lopen
 9. Wanddelliedje
 10. Rosalinda ging uit wandelen
 11. Vader Jacob
 12. Een potje met vet
 13. Lopen lopen
 14. En we gaan nog niet naar huis
 15. We zijn er bijna
 16. Twee emmertjes water halen
 17. Zagen, zagen, wiedewiedewagen
 18. Poesje mauw
 19. Klein, klein kleutertje
 20. Op een grote paddenstoel
 21. Zo gaat de molen
 22. Roodborstje tikt tegen het raam
 23. Zeppelin
 24. If you’re happy
 25. De paden op, de lanen in
 26. Het regent, het regent (hopelijk is deze niet nodig)
 27. Hagel of sneeuw (en deze ook niet)
 28. Ik heb een tante in Marokko
 29. Een koetje en een kalfje
 30. Kom mee naar buiten allemaal

Verschillende liedjes voor verschillende momenten

Hoewel we hierboven een aantal geweldige liedjes hebben genoemd, is het ook belangrijk om variatie in de liedjeskeuze te hebben tijdens de avondvierdaagse. Sommige liedjes zijn bijvoorbeeld beter voor het begin van de avond, wanneer de energieniveaus hoog zijn, terwijl andere liedjes beter zijn voor de laatste meters, wanneer de kinderen misschien een beetje moe beginnen te worden.

Liedjes met een hoog tempo en actieve bewegingen, zoals ‘Hoofd, Schouders, Knie en Teen’, zijn geweldig voor het begin van de avond. Rustiger liedjes, zoals ‘Dikkertje Dap’, kunnen aan het einde van de dag helpen om de kinderen te kalmeren en te motiveren om die laatste kilometers te voltooien.

Zingend de kilometers door

De avondvierdaagse is een unieke ervaring voor kinderen en muziek kan deze ervaring nog mooier maken. Door de juiste keuze van kinderliedjes kan de avondvierdaagse een leuke, energieke en gedenkwaardige tijd zijn voor iedereen. Dus, zet je stapschoenen klaar, warm die stembanden op en laten we al zingend die kilometers maken!

Extra informatie

De leukste liedjes voor moederdag! Wie zingt er mee?
De top 10 van smakelijkste kinderliedjes over eten en drinken
Peuter- en kleuterliedjes: De meest gezongen kinderliedjes ontrafeld

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com

lijn basis