Dansen en zingen met je kind is goed voor de ontwikkeling

Dansen en zingen met je kind is goed voor de ontwikkeling

Vind jij het ook zo heerlijk om met je baby of peuter door het huis te dansen en zingen? Dan ben je goed bezig, dit is namelijk heel positief voor de ontwikkeling van je kindje. De sociaal-emotionele ontwikkeling, de taalontwikkeling én de motorische ontwikkeling worden allemaal gestimuleerd. Samen met 24Baby.nl zochten wij uit hoe je het beste met je kindje kan zingen en dansen.

Tip 1: Maak er een feestje van

Zingen en dansen is hartstikke leuk, dus maak er samen een echt feestje van. Koop een mooie jurk of een stoere hiphop-outfit, zodat jullie dansfeest extra bijzonder is. Je kan zelfs een goedkope discolamp of een discobal aanschaffen, voor een superfeestelijk effect.

Tip 2: Herhalen, herhalen, herhalen

Liedjes zijn uitermate geschikt voor je kindje om nieuwe woorden te leren. Door de melodie en het rijm stimuleert zingen de taalontwikkeling. Na een tijdje zal je kindje een paar favoriete liedjes hebben en deze tot vervelens toe willen herhalen. Moedig dit aan, want het zorgt ervoor dat die nieuwe taalvaardigheden goed blijven hangen.

Tip 3: Volg samen een cursus

Er worden veel cursussen en workshops gegeven voor baby’s en peuter waarin zingen en dansen centraal staat. Denk aan Muziek op Schoot of peuterdans. Hier kan je kleine ook gelijk zijn sociale vaardigheden oefenen, en jullie krijgen professionele begeleiding.

Tip 4: Nodig anderen uit

Wil je liever geen uitgebreide cursus volgen, dan kan je ook af en toe neefjes, nichtjes of buurkinderen uitnodigen om met jullie mee te doen. Samen zingen en dansen is een goede manier om sociale contacten op te doen en de kinderen kunnen van elkaar ook weer veel leren.

Tip 5: Laat je kindje de leiding nemen

Zang en dans prikkelt de verbeeldingskracht van je kindje. Hierdoor ontwikkelt zijn fantasie en kan hij moeilijke emoties leren verwerken. Laat je kleine dus regelmatig de leiding nemen en zelf liedjes of dansjes verzinnen.

Tip 6: Moedig je kind enthousiast aan

Het zelfvertrouwen van je kleine is nog sterk in ontwikkeling. Zeker rond de peuterleeftijd kunnen kinderen ineens verlegen worden. Dit komt omdat ze dan zelfbewustzijn ontwikkelen, en zich gaan realiseren dat anderen een mening over hen hebben. Moedig je kleintje dus enthousiast aan en laat merken dat je het leuk vindt wat hij doet.

Tip 7: Sluit aan bij de beleving van je kleine

Voor bijna iedere situatie in een kinderleven is wel een passend liedje te vinden. Zindelijkheidstraining, afscheid nemen of de eerste dag op de peuterspeelzaal: met een liedje kan je de emoties van je kind aanspreken en een gesprek starten. Hierdoor groeit het emotionele besef van je kleine en krijgt hij meer vertrouwen in onbekende situaties.

Tip 8: Maak gebruik van internet

Op internet zijn ontzettend veel bijzondere liedjes te vinden voor kinderen, met vrolijke video’s en teksten erbij. Zo kom je nog eens een lied tegen dat jij ook nog niet kende. Een beetje afwisseling af en toe houdt het ook leuk voor jou.

Tip 9: Leer je kind wat educatieve liedjes

Zing jij ook nog steeds het alfabet-lied als je probeert te bedenken of Q nou vóór of na R komt? Grote kans dat jouw peuter ook op deze manier gaat leren tellen. Vanaf een jaar of 4 is je kindje klaar voor wat uitdagendere liedjes. Misschien kan hij al wel wat Engels leren, of de kleuren van de regenboog?

Tip 10: Las een vast ‘disco’-moment in

Zingen is vooral goed voor de ontwikkeling als je het regelmatig doet. Las bijvoorbeeld iedere avond voor het eten een kwartiertje ‘disco’ in. Zo kan je kindje zich even lekker uitleven, terwijl hij ongemerkt ook nog aan zijn ontwikkeling werkt. Kan je daarna rustig samen van het eten genieten en nog even napraten over alles wat jullie samen hebben geleerd vandaag.

Extra informatie

Kinderen en muziek
Kinderen vinden het heerlijk om te zingen
Liedjes over de regen, dáárom zijn ze leuk!
Minder onschuldige kinderliedjes
Muziek uit en thuis

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn basis

Geef een reactie