Kinderen en muziek

Kinderen en muziek

Al op jonge leeftijd vonden mijn ouders het belangrijk dat ik een muziekinstrument leerde spelen. Het werd, zoals zoveel kinderen in die tijd, een blokfluit. Wat had ik een hekel aan die saaie lessen. Echt goed erop leren spelen heb ik nooit geleerd, hooguit een handjevol kinderliedjes. De blokfluit en ik zijn nooit een match geworden. Een paar jaar later mocht ik het zelf bepalen en koos ik voor het keyboard. Dat leek mij wel wat. Daar zijn heel wat privélessen in gaan zitten, maar een virtuoos ben ik nooit geworden. Leuk vond het ik echter wel en ik ben ook altijd met veel plezier naar muziekles gegaan. Tot ik dikke vette verkering kreeg, toen ben ik gestopt.

Ik was er niet zo goed in, maar toch…

Ook al ben ik nooit een goede muzikant geworden, ik heb enorm veel plezier beleefd aan het bespelen van een instrument. Misschien niet op die blokfluit, maar wel op mijn keyboard. Muziek is overigens wel een belangrijke rol in mijn leven gaan spelen. Misschien niet als geweldige muzikant, maar in de loop van de jaren ben ik (song)teksten voor kinderliedjes gaan schrijven en soms zelfs voor volwassenen. Er staat zelfs een door mij geschreven nummer op een CD van Paul de Leeuw. Daar ben ik stiekem natuurlijk best een beetje trots op.
Nadat ik Rob (mijn partner) heb leren kennen, is het schrijven van kinderliedjes alleen nog maar meer geworden. Hij zingt ze inmiddels in (Gewoon Rob) en samen met een sing & songwriter zijn we bezig aan onze eerste CD. Hoe leuk is dat!

Jong geleerd…

Tegenwoordig zijn er zoveel leuke (speelgoed)instrumenten voor de kleinsten te koop. Spelenderwijs leren kinderen op deze manier dat muziek maken hartstikke leuk is. De veelal bont gekleurde instrumenten nodigen uit om op te pakken en geluid te maken. Jong geleerd is oud gedaan. Denk bijvoorbeeld aan een bont gekleurde xylofoon. Een prachtig instrument om kinderen de liefde voor muziek bij te brengen. Of zo’n klein speciaal kindergitaartje, een tamboerijn of een mondharmonica. Stuk voor stuk leuke instrumenten voor de allerkleinsten. Naarmate ze iets ouder worden, kunnen de speelgoedinstrumenten worden ingeruild voor het serieuzere werk.

Goed voor kinderen

Muziek maken is goed voor kinderen. Je hoeft echt geen wetenschapper te zijn om dat te kunnen bedenken. Muziek maken stimuleert de intelligentie, verbetert de motoriek en vermindert de eventuele concentratieproblemen. Het schijnt zelfs zo goed te zijn dat kinderen die muziek leren spelen, minder moeite hebben met lezen en beter kunnen luisteren in een drukke klas.

Zijn eerste instrument

Als je van de speelgoedinstrumenten wilt overstappen naar het echte werk voor je kind, kies dan een instrument dat past bij je kind. Een instrument waarbij je kind moet blijven stilzitten, is misschien niet zo geschikt als je een druk en bewegelijk kind hebt. In dat geval kun je beter kiezen voor een instrument waarmee hij kan blijven bewegen. Ook is het belangrijk dat het instrument qua formaat bij je kind past. Ik kan me nog de verhalen van een oom van Rocco herinneren, die verdween als klein jongetje volledig achter zijn trekharmonica. Alleen zijn voetjes waren nog zichtbaar…

Muziekles

Als je dan een geschikt instrument voor hem hebt gevonden, nieuw of tweedehands, dan is het belangrijk dat hij er ook op een goede manier op leert spelen. Naar muziekles dus! Of je haalt de muziekles naar je toe, want ook dat is mogelijk.
Wat echter belangrijk is dat het leuk moet zijn en blijven voor je kind. Een instrument goed leren bespelen, betekent veel of op z’n minst regelmatig oefenen (hopelijk met koptelefoon). Daar zal je kind niet altijd zin in hebben. Probeer hem op een positieve manier te motiveren, maar overdrijf niet. Hoe meer je hem zal pushen, hoe meer het hem zal gaan tegenstaan. Muziek is leuk, laten we het vooral ook leuk houden!

Heel hard slaan

Rocco heeft toen hij klein was een drumstel gekregen. Dat was misschien een minder gelukkige keuze. Hij vond het vooral leuk om er heel hard op te slaan. Daardoor was hij ook redelijk snel kapot. Ik heb daarna geen nieuwe meer gekocht. Waarschijnlijk waren de buren daar net zo blij mee als ik.
Een paar jaar geleden vroeg Rocco ineens om een gitaar. Zowel zijn pa als zijn stiefpa ziet hij regelmatig met een gitaar in hun handen. Dat leek hem ook wel wat. Rocco is echter net zo virtuoos als ik. Niet dus. Maar hij heeft het wel een tijdje met heel veel plezier gedaan en daar gaat het om.

Liefde voor kinderliedjes

Deze site bewijst waarschijnlijk wel mijn liefde voor de kindermuziek. Ik ben niet voor niets met deze verzameling begonnen. Ik vind kinderliedjes hartstikke leuk, daarom ben ik ze ook zelf gaan schrijven. Ik ben erg blij een partner te hebben gevonden die hier net zoveel passie voor heeft, als ik. Hij straalt als hij aan het zingen is en die blijdschap is fijn om te zien. Het geeft ons overigens niet alleen plezier maar ook nog eens veel positieve energie!

… en dat is wat muziek doet. Muziek geeft heel veel positieve energie! Hoe mooi om dat onze kids te laten ervaren!

Extra informatie

Wat is de rol van kinderliedjes in de taalontwikkeling van kinderen?
Wat zijn de effecten van muziek op het geheugen van kinderen?
Dansen en zingen met je kind is goed voor de ontwikkeling
Kinderen vinden het heerlijk om te zingen
Minder onschuldige kinderliedjes
Liedjes over de regen, dáárom zijn ze leuk!
Muziek uit en thuis

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Foto: 123rf.com

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerking.

lijn basis

Geef een reactie