Met mijn nieuwe regenlaarzen aan…

Met mijn nieuwe regenlaarzen aan…
lijn paars

Als je dan toch zingend de straat op gaat, dan wil je er natuurlijk ook wel goed bijlopen toch? Nieuwe regenlaarzen als het regent, maar op andere dagen zijn mooie sneakers of hippe enkellaarsjes uiteraard ook wel heel erg leuk. De ene schoen is zeker de andere niet, maar waar let je nu op als je ‘in de plassen stampende’ kind nieuwe schoenen nodig heeft?

Echte jongens- of meidenschoenen

Natuurlijk heb je te maken met de smaak van je kind! Hij of zij zal er toch echt blij mee moeten zijn. Niet alleen wel zo fair richting je kind maar eigenlijk ook wel zo slim naar jezelf toe. Iedere dag strijd omdat je kind de schoenen niet aan wil is ook zowat! Er zijn ontzettend veel soorten schoenen, waardoor de keuze groot is en daarmee er altijd wel een schoen te vinden is die zowel jou als je kind kan bekoren. Echte meisjesschoenen, zoals glimmende sneakers, stijlvolle enkellaarsjes of bijvoorbeeld mooie boots, zullen door jouw prinsesje vast gewaardeerd worden. Terwijl schoenen voor jongens allang niet meer alleen maar sneakers zijn, maar ook zij voor boots kunnen kiezen. Of bijvoorbeeld lekker stoer met cowboylaarzen! En ach, die ‘ouwe trouwe’ gympen blijven leuk voor iedereen…

Veters of klittenband

Bij jonge kinderen komt er vaak de vraag langs of ze nu beter voor veters of klittenband kunnen kiezen. Het heeft allebei zo zijn voordelen. Uiteraard kan je kind veel sneller zelf zijn schoenen aandoen als hij klittenbandschoenen heeft. Maar daar staat weer tegenover dat klittenband het vaak sneller opgeeft. Veters zijn te vervangen, klittenband niet! Ook kan je de schoenen steviger aantrekken met veters. Wat voor de steun aan de voetjes weer beter is. En daarnaast leert je kind zo ook nog eens de vaardigheid van veters strikken… Wat dus het beste is hangt vooral af van wat er met de schoen gedaan gaat worden.

Kwaliteit van de schoen

Kindervoetjes zijn kwetsbaar. Zorg dan ook voor schoenen die het voetje op de juiste manier ondersteunen. Ook is het aan te raden om flexibele zolen te kiezen. Hierdoor kan je kindje op de juiste manier zijn voetjes afrollen, wat beter is voor de gezondheid van zowel de voetjes als de heupen en knieën. Niet af kunnen wikkelen kan er namelijk voor zorgen dat je kindje platvoetjes ontwikkelt met alle gevolgen van dien.

Niet te groot of te klein!

Te kleine schoenen zijn uiteraard niet goed, dat snapt iedereen wel. Maar de schoenen op de groei kopen ook zeker niet. Je kind zal dan toch niet de steun hebben die het nodig heeft en anders gaan lopen om de schoenen om zijn voet te laten zitten. Niet doen dus! Daarnaast levert het eerder wrijfplekken op. Een goede leidraad om aan te houden bij het kopen van nieuwe schoenen is het 1-vinger principe. Laat je kindje staan en zo ver mogelijk naar voren in de schoen schuiven. Als je nu een vinger tussen zijn hiel en de schoen kunt doen heb je de juiste maat. Je kindje heeft ruimte om te groeien, maar ze zijn niet te groot. Een andere techniek is juist achterin de schoen gaan staan. Je duim moet dan passen tussen zijn teentjes en de punt van de schoen. Zo heeft je kind de ruimte om zijn tenen te bewegen! Vergeet niet om thuis regelmatig te kijken of de voetjes van je kind al niet te groot geworden zijn voor de schoenen! Zeker jonge kinderen zullen dit niet (altijd) zelf aangeven! Let trouwens niet alleen op de lengte maar ook op de breedte van het voetje!

Passen in de winkel

Passen doe je dus altijd staande, omdat je voet dan anders in de schoen zit. Pas ook altijd met sokken aan! Laat je kindje een stukje lopen en liefst ook rennen om te kijken of het lekker zit.

Wel of niet kiezen voor gebruikte schoenen?

Uiteraard hangt het helemaal af van de schoen waar het om gaat en hoe deze eraan toe is. Toch is het eigenlijk veel beter om te kiezen voor nieuwe schoenen. Simpelweg omdat zooltjes naar de voet gaan staan en ook de rest van de schoen is uitgerekt op de plekken waar het nodig was. Hierdoor zal het andere voeten minder steun geven.

En dan de straat op

Nieuwe schoenen? Dan wordt het tijd om lekker buiten te gaan spelen en te gaan showen met de nieuwe schoenen. Vanzelfsprekend onder het zingen van een heerlijk liedje… “Don’t step on my blue suede shoes!”

Extra informatie

Kinderen en muziek
Kinderen vinden het heerlijk om te zingen

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

lijn basis