5 Manieren om je kinderen te beschermen tegen online stalkers

5 Manieren om je kinderen te beschermen tegen online stalkers
lijn paars

Vanaf de jongste jaren van het kind wordt er steeds meer gebruik gemaakt van mobiele devices en het internet. Kinderen hebben echter nog niet de gave om de gevaren van het internet in te zien. Hierdoor kunnen zij sneller slachtoffer worden van stalkers of pesterijen. Als ouder wil je dit natuurlijke ten koste van alles voorkomen. In dit artikel laten we je zien hoe je jouw kinderen kunt beschermen.

1.    Een VPN-extensie

Allereerst willen we je wijzen op een VPN Chrome extensie. Op deze manier kunnen jouw kinderen, zonder een digitaal spoor achter te laten, over het internet surfen. Anderen, zoals hackers of stalkers, weten daardoor niet wát jouw kinderen op het internet doen en kunnen daardoor ook geen belastende documenten of informatie vergaren.

Daarnaast wordt hierdoor ook je IP-adres verborgen. Hierdoor is ook de fysieke locatie niet te achterhalen, waarmee ook pesterijen in het dagelijks leven voorkomen kunnen worden.

2.    Maak gebruik van ouderlijk toezicht

Ouderlijk toezicht is een mogelijkheid die op vrijwel alle apparaten is ingebouwd. Via deze instelling heb je als ouder de mogelijkheid om applicaties te blokkeren waarvan je niet wilt dat jouw kind die gebruikt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan sociale netwerken of andere applicaties. Daarnaast kun je het veelvuldig gebruik van de apps ook inperken, door bijvoorbeeld een tijdslimiet te hanteren. Wil je niet dat jouw kinderen constant op Facebook, Instagram of TikTok zitten? Dan helpt het instellen van een tijdslimiet enorm.

3.    Kijk samen met je kind naar instellingen

Wil je kind graag een account op sociale media aanmaken, dan is het te adviseren om bijvoorbeeld samen naar de instellingen te kijken. Kijk bijvoorbeeld naar welke informatie wel en niet wordt weergegeven op het profiel van je kind. Hierbij kun je denken aan een telefoonnummer, e-mailadres of fysiek adres.

Daarnaast kun je kijken naar de instellingen als het gaat om het posten van nieuwe berichten. Door deze berichten alleen voor vrienden beschikbaar te maken, weet je ook zeker dat anderen niets met deze berichten kunnen doen. Wijs je kind daarnaast op het gevaar van het klakkeloos accepteren van vriendschapsverzoeken. Het in gesprek blijven met je kind met betrekking tot sociale media en andere online activiteiten is dan ook enorm belangrijk.

4.    Let op met dingen die je deelt

Hierboven is het al even kort aan bod gekomen, maar het is belangrijk om samen met je kind te kijken naar de dingen die je op sociale media deelt. Hiermee moet je namelijk voorkomen dat je chantabel wordt. Het gaat daarbij ook niet alleen om dingen die je op sociale media zet, maar ook om gesprekken die je bijvoorbeeld voert via WhatsApp. Verstuur je zelf compromitterende foto’s naar anderen, dan is de kans een stuk groter dat ze die ook tegen je kunnen gebruiken. Hiermee geef je de ander namelijk een machtsmiddel in handen, dat ook enorm makkelijk te misbruiken is.

Denk daarbij niet alleen aan vreemden, maar ook aan vrienden. Ook bij hen kan namelijk de telefoon gestolen worden, kan de telefoon gehackt worden of ze sturen het simpelweg door naar anderen. Voor je het weet zijn de foto’s verspreid en is er geen houden meer aan.

5.    Neem contact op met de politie

De laatste maatregel die je kunt nemen als het stalken of pesten niet wil stoppen, is samen met je kind contact opnemen met de politie. De politie kan dan vervolgstappen nemen. Het is daarvoor wel belangrijk om goed bij te houden wat er in de afgelopen periode is gebeurd. De politie heeft namelijk niets aan een loos dreigement en wil natuurlijk ook bewijzen zien van de activiteiten. Het kan dan ook helpen om schermafdrukken te maken van dingen die er gebeurd zijn.

Ook kun je zelf een logboek bijhouden met stappen die je al gezet hebt om het pesten of stalken te stoppen. Dit geeft de politie ook gemakkelijker de mogelijkheid om actie te ondernemen.

Er zijn dus verschillende maatregelen die je kunt nemen om als ouder je kind te beschermen tegen de gevaren van sociale media. Het beste advies dat we je zouden willen geven, is om te blijven communiceren met je kind over wat de gevaren zijn én hoe ze die ook zelf kunnen voorkomen.


Extra informatie

Kinderen en muziek
Kinderen vinden het heerlijk om te zingen

Bronvermelding

© afbeelding: 123rf.com

lijn basis