Hoe ik een piepkleine babykamer efficiënt inrichtte – mijn 8 tips

Hoe ik een piepkleine babykamer efficiënt inrichtte – mijn 8 tips
lijn paars

Ben je zwanger én woon je klein? Dan is efficiëntie key bij het inrichten van de babykamer. Op dit gebied heb ik de nodige ervaring: ik raakte zwanger toen ik nog studeerde en in een studio woonde. Toch is het me gelukt om een piepkleine en comfortabele babykamer te creëren, die tegelijkertijd ook nog een beetje gezellig was. Ik geef je graag mijn persoonlijke 8 tips. Zo lukt het jou ook om een liefdevol en mooi babykamertje te creëren met weinig ruimte.

#1: Kies voor een wat grotere wieg

De eerste tijd kan je baby prima in een wiegje liggen. Natuurlijk is een ledikant comfortabeler als je kindje wat ouder wordt, maar tot die tijd volstaat een wat grotere wieg prima. Ook daar kan je kindje een behoorlijke tijd in slapen. Tegelijkertijd neemt een wieg minder ruimte in dan een ledikant.

#2: Kies voor wit

Kies voor witte muren. Hoe lieflijk een roze, blauwe of zachtgele muur ook staat: je maakt de ruimte er absoluut kleiner door. Tip: zelf ging ik voor afneembare witte verf. Je kunt ook andere verf met een lichte glans gebruiken. Hierdoor reflecteert het licht op de muren en creëer je optisch meer ruimte.

#3: Voed je kindje niet in de babykamer

Hoe idyllisch het ook is, zo’n schommelstoel met voedingskussen naast de wieg: het is niet praktisch in een piepkleine ruimte. Ik maakte de voedingsplek dus in de woonkamer, op de bank. Zorg voor een goed, stevig voedingskussen en neem de tijd voor de voedingen, dan gaat het eigenlijk net zo goed als wanneer je je spruit in de babykamer zou voeden.

#4: Zorg voor efficiënte verlichting

Ik koos een plafonnière die echt tegen het plafond aan hing. Zo leek het plafond van de babykamer groter, en hield ik voor mijn gevoel meer ruimte over. Natuurlijk is wat extra verlichting op de babykamer wel zo gezellig. Ga voor een vloerlamp in een slank design, en zet deze neer in een onhandig hoekje. Een staande lamp neemt weinig ruimte in beslag. Zoek hier vloerlampen die in elke kinderkamer goed tot hun recht komen.

#5: Verschoon je kindje ergens anders

Heel handig, zo’n commode met verschoonkussen erop. Maar niet als je een heel klein kamertje tot je beschikking hebt. Koop een goed en comfortabel verschoonkussen en verschoon je baby ergens anders. Zelf deed ik het regelmatig op de wasmachine (wanneer deze niet aanstond…). Dat ging eigenlijk net zo goed.

Afhankelijk van de vorm van de babykamer kan een commode juist ook handig zijn. Je bergt hierin alle kleding en verzorgingsproducten op, en legt het verschoonkussen bovenop. Kijk zelf goed naar de ruimte en hoe je deze het beste in kunt delen.

#6: Bewaar verzorgingsproducten in de badkamer

Nou ja, de tip spreekt eigenlijk al voor zich. Als je badkamer ruim genoeg is kan hier makkelijk een babybadje staan. Ook verzorgingsproducten zoals shampoo en talkpoeder kunnen heel goed in het badkamerkastje staan. Hetzelfde kun je natuurlijk ook met kleding doen: lukt het niet om alle babykleertjes in een kast of commode op te bergen? Dan kun je een deel ook in je eigen kledingkast of zelfs in de woonkamer in een kast bewaren. Het is even behelpen, maar zo houd je wel flink wat ruimte over!

#7: Werk met plankjes

Een onhandig hoekje in de kamer, waar je geen meubelstuk kan neerzetten? Maak er extra opbergruimte van door mooie plankjes op te hangen. Hierop kun je allerlei spulletjes kwijt. Denk aan luiers, verzorgingsproducten of rompertjes. Zo creëer je ruimte die je anders onbenut gelaten had!

#8: Ga voor witte meubels

Zware, grenen meubels zijn geen succes in een kleine ruimte. Dat gaat ook op voor de babykamer. Ik koos zelf voor witte meubels, witte muren en witte rolgordijnen. Het klinkt ietwat steriel, maar je kunt de babykamer natuurlijk heel gezellig maken met accessoires in zachte kleuren, mooie lampen en een mooie vloer. Ga overigens altijd voor laminaat, vinyl of PVC: dit is makkelijk schoon te houden.

Ik wens je alvast veel succes met het inrichten van de kleine babykamer!

Extra informatie

Kinderen en muziek
Kinderen vinden het heerlijk om te zingen

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes
© afbeelding: 123rf.com

lijn basis