Rijst met Krenten en andere nostalgische kinderliedjes – CD bespreking

Rijst met Krenten en andere nostalgische kinderliedjes - CD bespreking
lijn paars

“Rijst met Krenten en andere nostalgische kinderliedjes” is een verzameling van liedjes zoals die in de jaren ’30 van de vorige eeuw gepubliceerd zijn in een zevental boekjes (“1933 Tiental” tot en met “1939 Tiental”). De liedjes zijn nu in een moderne versie uitgevoerd door Eddy Holland & het Kinder Klepper Koor.

Populaire liedjes

De genoemde boekjes bevatten de populairste liedjes zoals die destijds door de AVRO op de radio uitgevoerd werden door een kinderkoor onder leiding van Jacob Hamel. Er werd duidelijk aandacht besteed aan het ontwerp van de Tiental-boekjes. Ze zijn voorzien van veel foto’s, waarbij de situatie van de liedjes fotografisch worden uitgebeeld. Het grafisch ontwerp van de boekjes werd verzorgd door Piet Marée. De teksten in de inleiding van de boekjes geven wat meer inzicht in de omstandigheden waaronder de boekjes destijds verschenen.

Jacob Hamel

Zoals met zo veel dingen gooide de oorlog roet in het eten ten aanzien van de continuering van de serie. Jacob Hamel werd na de invasie van de Duitsers door de AVRO gelijk ontslagen omdat hij Joods was. Na de oorlog, in 1950, was er nog één, laatste publicatie van de Tiental-boekjes. Het AVRO Kinderkoor werd vernoemd naar Jacob Hamel die tijdens de oorlog in een concentratiekamp was overleden.

Eerdere uitgaven

Uit de notities bij de liedjes kan opgemaakt worden dat veel van de gepubliceerde liedjes niet speciaal voor de boekjes of de radio uitzendingen waren geschreven, maar een referentie naar eerdere uitgaven bevatten. De thema’s in de liedjes zijn vaak voor kinderen nog actueel, hoewel het gebruik van de Nederlandse taal qua woordgebruik en uitdrukkingen aan de nodige veranderingen onderhevig is. In de nu opgenomen nieuwe versie van de liedjes is daar op respectvolle wijze mee omgegaan: verandering waar mogelijk om de liedjes voor kinderen begrijpbaar te houden, zonder dat het grote afbreuk zou doen aan de strekking van de liedjes.

IJdel meisje

Er zijn liedjes over een ijdel meisje (IJdeltuitje), muziekinstrumenten die door de kinderen bespeeld worden (Ping Pang Pong), tot de verbeelding sprekende beroepen als timmerman of ijscoman. Andere typische kinderonderwerpen komen aan bod zoals school, spelletjes, activiteiten en (ongewenst) gedrag (lui zijn, jokken, spijbelen). Opvallend is dat veel van de liedjes geïnspireerd zijn op de natuur, zoals liedjes over vogeltjes. Een aantal liedjes heeft naast muzikale in een aantal gevallen ook bijzondere tekstuele kwaliteiten. Dat wordt duidelijk met een liedje als “Het kindje en de blaren”.

Kortom, het was de hoogste tijd om een groot aantal van deze liedjes onder de aandacht te brengen van een hele nieuwe generatie kinderen en wellicht dat voor de ouderen onder ons de liedjes nostalgische herinneringen boven brengen.

Downloaden

Vind je ze leuk en wil je ze nog veel vaker luisteren? Je kunt de liedjes downloaden op Spofify:

Spotify

Tracklist

Tovervrouwtje
Ping pang pong
Ijdeltuitje
Voor ’t eerst naar school
De duikelaar
Klein Toos is jarig
Poppen slaapliedje
Het dansende boerinneke
Bellen blazen
Te laat
Kindje en de blaren
Op rolschaatsen
Koekoek
Kees en ’t Meesje
In het bad
Rijst met krenten
Theevisite

Extra informatie

Meer boeken en CD’s besproken

lijn basis

Geef een reactie